Πολιτική

Αυξάνονται οι γυναίκες στην κυβέρνηση

Εργαζόμαστε με έναν ολιστικό τρόπο για να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας το 6ο Μεσογειακό Συμπόσιο της BPW, με τίτλο “Γυναίκες πρωταγωνίστριες σε μια οικονομία που αλλάζει το παιχνίδι”, το Σάββατο. Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στην κυβέρνηση το 2024, καθώς και πρόθεση αύξησης της άδειας μητρότητας και πατρότητας.

“Ως πατέρας τεσσάρων κόρων, ξέρω καλά ότι δεν υπάρχουν δίκαιες και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρνητικών στερεοτύπων που επιβάλλονται στις γυναίκες”, είπε.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες τον 21ο αιώνα γίνονται όλο και πιο απαιτητικές, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τώρα είναι η ώρα για να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά για να τις αντιμετωπίσουμε και να σχηματίσουμε δημιουργικές στρατηγικές και λύσεις. Επικαλούμενος στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό κυμαίνεται από 13-26%, με τις γυναίκες συχνά να εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τομείς, ενώ όταν συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό, έχουν λιγότερη πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας.

Επιπλέον, η πανδημία χειροτέρευσε την κατάσταση, με δυσανάλογες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις να επιβαρύνουν τις γυναίκες, οι οποίες επιβαρύνθηκαν με περισσότερη απλήρωτη εργασία για υπηρεσίες φροντίδας.

“Εκτιμάται ότι η μείωση του χάσματος των φύλων στην αγορά εργασίας μπορεί να προσθέσει 28 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Φανταστείτε την επιπρόσθετη αξία στην κοινωνία, αν προστεθούν σε αυτά τα οικονομικά οφέλη τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική ισότητα”, υπογράμμισε.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button