Επικαιρότητα

Ατραξιόν του καλοκαιριού η πεζογέφυρα

Ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της Πάφου είναι πλέον η πεζογέφυρα μήκους 400 περίπου μέτρων που συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Κάτω Πάφου.  

Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν πάνω από την πολυσύχναστη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου περνώντας από την περιοχή του αρχαιολογικού πάρκου και των τάφων των Βασιλέων προς την περιοχή του λόφου της Φάμπρικας και της στήλης Αποστόλου Παύλου, και αντίστροφα με άνεση και ασφάλεια.   Η δαπάνη ξεπέρασε τα δυο εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος υπενθύμισε  ότι οι διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου είχαν αρχίσει από το Τμήμα Δημοσίων Έργων το 2015.  Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2016  όμως διακόπηκαν το 2018 λόγο διαφορών με τον εργολάβο.  

Τον Ιανουάριο του 2019, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέλαβε την ολοκλήρωση του έργου μέσω των υπεργολάβων, όμως οι σχετικές εργασίες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν παραγωγικά και διακόπηκαν εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2020. Στη συνέχεια, ο Δήμος Πάφου, κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο Υπουργό Γιάννη Καρούσο, διεκδίκησε και πήρε την εκχώρηση του έργου το οποίο προσφοροδοτήσε  και τελικά  ολοκλήρωσε. 

Ο δήμαρχος Πάφου σημείωσε ότι το έργο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και επισκεψημότητα της
περιοχής, η οποία αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές της Μεσογείου, ενταγμένη στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της 
UNESCO. Πρόσθεσε ότι το συνολικό έργο εκτείνεται σε μία επιφάνεια 20.000 τ.μ περίπου και περιλαμβάνει, εκτός από την  εναέρια πεζογέφυρα, τρείς πλατείες, πεζόδρομους, ειδικές διαδρομές κ.ά.

Με το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στην Κάτω Πάφο εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του αρχαίου τοπίου, η υποβοήθηση της αρχαιολογικής έρευνας και η προβολή των αποτελεσμάτων της στον επισκέπτη, η ενοποίηση και ο εμπλουτισμός της αρχαιολογικής εμπειρίας και διασύνδεσή της με στρώματα της νεότερης ιστορίας και τη σύγχρονη πόλη, καθώς επίσης η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.   

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button