Πάφος

Αρχιτεκτονικό και αισθητικό ατόπημα καταγγέλλουν οι Οικολόγοι 

Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων καταγγέλλει την παρέμβαση στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην Πάφο.

«Θυμό και αγανάκτηση προκαλεί στους Παφίτες η οπτική αλλοίωση της πρόσοψης ενός πανέμορφου διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου, στην καρδιά της πόλης.» Σε δηλώσεις του εκ μέρους του Κινήματος ο Ορέστης Μάτσας αναφέρει πως: «Πρόκειται για αρχιτεκτονικό και αισθητικό ατόπημα στα νεοκλασικά κτίρια εκπαιδευτηρίων στην Πάφο Το δημόσιο εκπαιδευτήριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο της πόλης, αποτελεί μέρος μιας σειράς νεοκλασικών κτιρίων της περιοχής, με συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, περιλαμβανομένων και των χρωματισμών τους.

Η παρέμβαση αυτή βρίσκεται σε απόλυτη ασυνέχεια με τα χαρακτηριστικά των κτιρίων του περιβάλλοντα χώρου και προκαλεί, ιδιαίτερα όσους από εμάς φοιτήσαμε στο συγκεκριμένο σχολείο. Είναι απολύτως αποδεκτή και αναγκαία η παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της συντήρησης των κτιρίων, αλλά εξυπακούεται ότι αυτή οφείλει να γίνεται σεβόμενη τον χαρακτήρα του κάθε κτιρίου ξεχωριστά και ως μέρος του συνόλου των οικοδομημάτων της περιοχής.

Εξ όσων έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής προκύπτει έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του Δήμου Πάφου της Σχολικής Εφορείας Πάφου και του αρμόδιου Τμήματος Διατήρησης και Πολεοδομίας, τους οποίους καλούμε να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη ανακοπή αντίστοιχων παρεμβάσεων στα διπλανά κτίρια, καθώς επίσης και για την άμεση επαναφορά των κτιρίων στην αρχική τους όψη».

Οι οικολόγοι υπενθυμίζουν  ότι, στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ στην περιοχή κατεδαφίζονταν διατηρητέα, ορισμένοι έκλειναν τα μάτια. «Συνεπώς, σε μια περιοχή η οποία δέχεται ασφυκτικές οικοδομικές πιέσεις, εις βάρος και σε αντίθεση με τη φυσιογνωμία της, αυτού του είδους οι πειραματισμοί σε νεοκλασικά κτίρια που κοσμούν την πόλη μας είναι αχρείαστη.» 

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button