Επικαιρότητα

Αρχίζουν δουλειά τα ανθρωποπούλια

Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται η προσπάθεια βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών στην Πάφο και στα περίχωρα.

Η υπηρεσία θήρας σε συνεργασία με άλλα κυβερνητικά τμήματα και τοπικές αρχές έχουν τοποθετήσει τεχνητές φωλιές σε διάφορα σημεία. Σε κάποιες από τις φωλιές φαίνεται ότι υπάρχει «κινητικότητα» σύμφωνα με στέλεχος της υπηρεσίας.

Η τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών  έγινε  στο πλαίσιο του  προγράμματος εγκατάστασης ανθρωποπουλιών, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους και τη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών. Πιλοτικές προσπάθειες εγκατάστασης τεχνητών φωλιών έχουν ήδη γίνει σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, οι οποίες στέφθηκαν  με μεγάλη  επιτυχία. 

Ο Χάρης Χαζτηστηλής επαρχιακός λειτουργός της  υπηρεσίας θήρας σημείωσε ότι η ανάγκη για βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών είναι μεγαλύτερη στις κατοικημένες περιοχές που δεν ενδείκνυται η χρησιμοποίηση δηλητηρίων για τα τρωκτικά. «Ενθαρρύνουμε την προσπάθεια αυτή διότι μειώνεται η χρήση δηλητηρίων τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην φύση.»

Τα σκευάσματα  που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των τρωκτικών έχουν τρομερές συνέπειες και σε άλλα είδη, κυρίως κουκουβάγιες και αρπακτικά πτηνά τα οποία χάνονται από δευτερογενή δηλητηρίαση. Ο Χρήστος Χρήστου διευθυντής των  υγειονομικών υπηρεσιών του δήμου Πάφου υπογράμμισε ότι στις περιοχές που έχουν τοποθετηθεί οι φωλιές υπάρχουν αυξημένες εστίες τρωκτικών λόγο της μεγάλης βλάστησης.

Η δράση αυτή δεν είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον αλλά και πιο  οικονομική. Το Αθρωποπούλλι είναι ένα εντυπωσιακό νυχτόβιο αρπακτικό, το οποίο με την εξαιρετική νυχτερινή όραση του, την αίσθηση ακοής του και την αθόρυβη πτήση του καταναλώνει  μέχρι και 1000 τρωκτικά ετησίως. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button