Επικαιρότητα

Από την Πάφο ξεκινά το καραβάνι Τηγανοκίνησης

Μετά από πέντε χρόνια ακινησίας, η κινητή πειραματική μονάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «το Καραβάνι της Τηγανοκίνησης» της ΑΚΤΗΣ βγαίνει και πάλι στους δρόμους της Κύπρου, στα σχολεία. 

Το Καραβάνι, στελεχωμένο από την επιστημονική ομάδα της ΑΚΤΗΣ, επισκέπτεται τα σχολεία και παρουσιάζει διαδραστικά πειράματα σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών τεχνολογιών, όπως η διαδικασία μετατροπής μαγειρικού λαδιού σε βιοντίζελ, λύσεις εξοικονόμησης νερού και ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εφαρμοσμένες τεχνικές κομποστοποίησης κ.α. Το Καραβάνι της Τηγανοκίνησης υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Εταιρικής Ευθύνης της Chevron καΙ έχει εξοπλιστεί με νέες, καινοτόμες πειραματικές διατάξεις και ανανεωμένη θεματολογία. 

Η τελετή επανέναρξης της λειτουργίας του Καραβανιού της Τηγανοκίνησης έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στην Πάφο σε συνεργασία με τον Δήμο και το Β Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου, στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου. 

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗΣ, Δρ. Μιχάλης Ι. Λοϊζίδης, δήλωσε ότι «η Τηγανοκίνηση είναι ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, που αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας πως «με την Τηγανοκίνηση δείχνουμε στους νέους της Κύπρου πώς ένα τοξικό απόβλητο, το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο, όταν το διαχειριστούμε ορθά, μετατρέπεται σε σημαντικό «καύσιμο» για την εκπαίδευση και την καινοτομία». 

Μέσα από αυτό το απτό παράδειγμα ορθής ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, με τη συμμετοχή των μαθητών μας, προωθούμε, συνέχισε, την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη στα σχολεία της Κύπρου. 

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου συνεχάρη την ΑΚΤΗ για το έργο της και εξήρε τη σημαντικότητα πρωτοβουλιών όπως η Τηγανοκίνηση, για την πορεία της χώρας προς την πράσινη ανάπτυξη. 

Ο περιφερειακός διευθυντής της ChevronKristian Svendsen δήλωσε πως η Chevron έχει δεσμευτεί να είναι ένας κοινωνικά υπεύθυνος επενδυτής στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως μέρος του τρέχοντος προγράμματος ΕΚΕ στη χώρα». 

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button