Επικαιρότητα

Αποκτά ζωή το κέντρο της Πάφου

Το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Αθηνάς, στο κέντρο του εμπορικού κέντρου της Πάφου, επισκέφτηκε το απόγευμα ο  Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος συνοδευόμενος από τον Γενικό  Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρο Μιχαήλ και τον Δήμαρχο της πόλης Φαίδωνα Φαίδωνος. 

Με  πρόταση του Δήμου Πάφου και τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τον χώρο, το κτίριο προορίζεται να ανακαινιστεί και μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο να αξιοποιηθεί από το κράτος για τη στέγαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, που σήμερα λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτίρια.  

Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως αντικρίζει θετικά την πρόταση για  ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου των κοινωνικών ασφαλίσεων της Πάφου και την αξιοποίηση τους από το Κράτος, αφού υπάρχει πολιτική απόφαση και από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για να προχωρήσει με το έργο.

Επιδίωξη τους είπε είναι να επισπεύσουν  τη διαδικασία και την ολοκλήρωση των έργων, με την συμμετοχή και της τοπικής αρχής. Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως έτσι έχουν κάνει και με άλλα έργα στον Δήμο Πάφου, τα οποία προχωρούν με επιτυχία, όπως είναι η υλοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, ή ακόμη και με την Λεωφόρο Ελλάδος που το έργο σύντομα προχωρεί με την υπογραφή συμβολαίων.

Είπε ακόμη πως οι Δήμοι που έχουν τις υποδομές, την τεχνογνωσία και την εμπειρία, βοηθούν να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν αρκετά έργα. Επεσήμανε πως έχουν συζητήσει με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος τον τρόπο που θα προχωρήσουν, προσθέτοντας πως μια από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών θα οριστεί ως ενδιάμεσος φορέας και την εκτέλεση του έργου και την υλοποίηση θα την αναλάβει ο Δήμος Πάφου. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος δήλωσε ότι το διατηρητέο κτίριο, καθώς και τα άδεια οικόπεδα που το περιβάλλουν, αγοράστηκαν το 1993 από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έκτοτε έμειναν αναξιοποίητα.

Αποτελούν, είπε, περιουσία στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσθέτοντας πως είναι κρίμα έξι διαφορετικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας να είναι διάσπαρτες μέσα στην πόλη και ο πολίτης να ταλαιπωρείται φεύγοντας από τη μια υπηρεσία και πηγαίνοντας στην άλλη. 

Πρόσθεσε ακόμη, πως ήρθε η ώρα οι κρατικές υπηρεσίες να αποκτήσουν σε όλες τις πόλεις και γιατί όχι και στην Πάφο, τα δικά τους γραφεία, αναφέροντας πως ο συγκεκριμένος χώρος των 2.500 τ.μ. προσφέρεται για να συστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. 

Διαβεβαίωσε επίσης πως θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς με σκοπό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο μήνα να υπάρξει εργολάβος, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Είπε ακόμη πως “από τη θεωρία θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα στην πράξη για να μπορέσει στα επόμενα ένα με δύο χρόνια το Υπουργείο Εργασίας να διαθέτει τα δικά του γραφεία στην Πάφο  και να συστεγάζονται 94 υπάλληλοι που αποτελεί τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που στελεχώνουν τα έξι διαφορετικά τμήματα του Υπουργείου Εργασίας”.

Ο κ. Φαίδωνος ανακοίνωσε πως θα γίνουν τέτοιες διευθετήσεις στον συγκεκριμένο χώρο που ούτε ο κόσμος να ταλαιπωρείται αλλά να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και για το προσωπικό και για τους επισκέπτες των εν λόγω υπηρεσιών.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει αλλοίωση του χώρου αφού, όπως εξήγησε, αποτελεί όρο απαράβατο ότι ο Δήμος Πάφου εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία με στόχο την ανάδειξη του συγκεκριμένου κτιρίου, τηρώντας όλες τις διαδικασίες ανάδειξης και συντήρησης του διατηρητέου κτιρίου που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Είπε πως στο πίσω μέρος θα γίνουν σύγχρονες προσθήκες οι οποίες θα σέβονται το κτίριο μέσα από σχετική αρχιτεκτονική μελέτη.  

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button