Κύπρος

Απεργία ωρομίσθιων θηροφυλάκων

Σε 24ωρη απεργία κατήλθαν ωρομίσθιοι θηροφύλακες της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ την Κυριακή, πραγματοποιώντας το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό. Τα κύρια ζητήματα που έθεσαν είναι το ζήτημα της μισθολογικής εξίσωσης με τους δημόσιους υπαλλήλους που τελούν την ίδια εργασία, το ζήτημα του ωραρίου και του εξοπλισμού, αλλά και το ζήτημα συνδικαλιστικών παραβιάσεων.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κλαδικού Ωρομίσθιων Θηροφυλάκων της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, Απόστολος Μούζουρας, με την απεργία καταγγέλλουν και καταδικάζουν «τις παρανομίες» που υφίστανται για δεκαετίες, κάνοντας αναφορά σε παραβίαση του περί Ασφάλειας και Υγείας νόμου στην εργασία, του περί οργάνωσης του χρόνου της εργασίας, του νόμου για αναγνώριση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του διεθνούς συμφώνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο έχει κυρωθεί σε νόμο στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την ίση αμοιβή για ίση εργασία.

«Έχουμε δύο τάξεις εργαζομένων μέσα στην Υπηρεσία που ασκούν τα ίδια καθήκοντα», σημείωσε, αναφέροντας ότι 70 δημόσιοι υπάλληλοι στις κλίμακες Α εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με 160 ωρομίσθιους στις κλίμακες Ε, με αποτέλεσμα «τεράστιο χάσμα στην αμοιβή».

Επιπλέον, αναφορικά με το ωράριο, είπε ως παράδειγμα ότι εργαζόμενος που αρχίζει τη βάρδια του στις 7μμ και σχολνά στις 2.30πμ, καλείται να ξαναπάει δουλειά στις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7μμ. «Εντός 24ώρου εργάζομαι 15 ώρες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι, επιπλέον, εξ απροόπτου, αλλάζουν οι ώρες, λόγω των αναγκών. «Έχουμε εξαιρετικές προτάσεις να εισηγηθούμε για τα ωράρια και να εφαρμοστεί και το άρθρο του νόμου που λέει “προσαρμογή της εργασίας προς τον άνθρωπο”».

Οι ωρομίσθιοι θηροφύλακες κάνουν επίσης λόγω για πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και οχήματα. Ο κ. Μούζουρας ανέφερε για παράδειγμα τη χρήση αυτοκινήτου με 700.000 χιλιόμετρα με στραβό αμάξωμα, πλήρως ακατάλληλο. «Πώς είναι δυνατόν μια υπηρεσία που καλείται να επιβάλει τον νόμο, η ίδια να παρανομεί σε σωρεία νομοθεσιών που αφορούν τους εργαζόμενους;», ανέφερε.

Όπως είπε, στην απεργία συμμετείχαν περί τα 50 άτομα, καταγγέλλοντας «ανήθικες πρακτικές» και «απειλές» απέναντι σε συναδελφους που τελικά δεν απήργησαν.

Όπως είπε, πριν μια βδομάδα ο ίδιος είχε κληθεί σε συνάντηση στο Προεδρικό, προκειμένου να παραθέσει τα αιτήματα και να εξεταστεί αν μπορεί να αναβληθεί η απεργία. «Εκεί είδαν όλα τα θέματα και τα αιτήματά μας, τα οποία τα αποδέχτηκαν ως πολύ λογικά και να τα διαβουλευτούμε», είπε, σημειώνοντας ότι το μόνο που εκκρεμούσε ήταν να καθοριστεί εντός της ημέρας πότε θα ξεκινήσει διαβούλευση για αυτά.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι την ίδια ώρα, με κοινή ανακοίνωση ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, τάσσονταν εναντίον της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και «έλεγαν ότι είμαστε παράλογοι, παράνομοι, δεν τους ενημερώσαμε, δεν διαβουλευτήκαμε μαζί τους, όπως διατάσσει ο κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων. Όλα αυτά ήταν ψέματα, προκειμένου να καταπνίξουν την απεργία μας», είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έστειλε εφτά μέρες πριν την απεργία σε ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, συγκεκριμένη επιστολή που ενημέρωνε για όλο το ιστορικό με έντυπο υλικό.

«Μαθαίνουμε χθες, μια μέρα πριν την απεργία, ότι τη Δευτέρα πάνε με διαβούλευση με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Θήρας όλες οι άλλες συντεχνίες πλην εμάς, οι οποίοι είμαστε το 50% σε αριθμό μελών ωρομισθίων θηροφυλάκων, έναντι των άλλων τριών συντεχνιών», ανέφερε, διερωτώμενος επίσης, με ποιο σκεπτικό η ΠΑΣΥΔΥ είχε λόγο να εμπλακεί στις διαβουλεύσεις και να συνυπογράψει την κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών, αφού «δεν έχει ούτε και έναν ωρομίσθιο (θηροφύλακα) παγκύπρια».

Ο ίδιος ανέφερε ότι όλες οι διαβουλεύσεις για τους ωρομίσθιους είχαν τελειώσει εδώ και έναν μήνα, αφού, τόσο το Υπουργείο, όσο και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας ενημέρωσαν ότι αποφασίστηκε οι ωρομίσθιοι να παραμείνουν στην κλίμακα Ε6 προς Ε7, «που σημαίνει ότι παραμένουμε για ακόμα 10 χρόνια στην κλίμακα εργάτη. Αφού μας ανακοίνωσε επισήμως το Υπουργείο, σημαίνει ότι έχουν συμφωνηθεί όλα. Έρχονται τώρα με πονηρό τρόπο και λεν ότι επαναρχίζουν διαβουλεύσεις, γιατί ξεσκεπάσαμε τι γίνεται και έχουν στα χέρια τους τις δικές μας προτάσεις και παν να διαβουλευτούν μόνοι τους χωρίς εμάς για να πάρουν το κύπελο;», διερωτήθηκε.

Σημειώνεται ότι ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ, με ανακοίνωσή τους την Τετάρτη, ανέφεραν ότι βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης «η οποία διεξάγεται με επιχειρηματολογία στο τραπέζι του διαλόγου», και επομένως «τα Μέλη μας δεν λαμβάνουν μέρος σε απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν από άλλους χωρίς μάλιστα την οποιαδήποτε διαβούλευση μαζί μας».

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button