Πάφος

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ!

Με πολλά προβλήματα ξεκίνησε και η νέα σχολική χρονιά στην Πάφο. Όλοι βλέπουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας νέας Τεχνικής Σχολής, αλλά και Γυμνασίου στην Πάφο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού που αντιμετωπίζει η Τεχνική Σχολή Πάφου. Είναι όσο ποτέ αναγκαία η ανέγερση νέας τεχνικής σχολής, η οποία να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Πάφου σε τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ζήτηση για φοίτηση στην τεχνική εκπαίδευση στην Πάφο. Η στροφή στην τεχνική εκπαίδευση έχει πολλαπλά οφέλη για την επαρχία μας. Χρειαζόμαστε τα τεχνικά επαγγέλματα, έχουν προοπτική και δίνουν ευκαιρίες σε πολλούς νέους να σταδιοδρομήσουν. Όμως, η Τεχνική Σχολή Πάφου είναι σχεδιασμένη να φιλοξενεί 500 μαθητές. Αναπόφευκτα, ο αυξημένος αριθμός μαθητών που φοιτούν εκεί, δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του. Κατ΄ επέκταση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, αυξημένος είναι και ο αριθμός των αιτήσεων μαθητών που θέλουν να φοιτήσουν στην Τεχνική Σχολή Πάφου, οι οποίες απορρίπτονται, ακριβώς λόγω της έλλειψης θέσεων.

Πρόβλημα υπερπληθυσμού παρουσιάζεται γενικά στα σχολεία της Πάφου. Γι΄ αυτό πέραν της ανάγκης για νέα Τεχνική Σχολή, επιβάλλεται η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων στην Πάφο, τόσο Δημοτικού Σχολείου, όσο και νέου Γυμνασίου στο κέντρο της πόλης.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων της Πάφου χρήζουν άμεσης συντήρησης και κτιριολογικής αναβάθμισης. Το κτιριακό απόθεμα των εκπαιδευτηρίων της Πάφου είναι γηρασμένο με αρκετές φθορές. Τα δημόσια εκπαιδευτήρια της Πάφου κατασκευάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες και δεν έτυχαν της δέουσας συντήρησης. Γι΄ αυτό επιβάλλεται όπως, το συντομότερο δυνατό το αρμόδιο Υπουργείο προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για άμεση συντήρηση και επιδιόρθωση τους. Επίσης, έχει διαπιστωθεί για ακόμη μια φορά η ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τα παιδιά με αναπηρίες ώστε τα σχολεία μας να είναι πιο προσβάσιμα για όλα τα παιδιά.

Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζεται και στην έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στα σχολεία στο κέντρο της Πάφου, λόγω του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος. Κύριες οδικές αρτηρίες είναι κλειστές λόγω των έργων που εκτελούνται, γι΄ αυτό και η άφιξη των μαθητών στα σχολεία με τα λεωφορεία γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να χάνουν την πρώτη ώρα μαθήματος. Σταθερά κορυφαία διεκδίκησή μας, η ανάγκη για επέκταση και βελτίωση του Ολοήμερου Σχολείου.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει την ευθύνη να εργαστεί πάνω στα προβλήματα και να συμβάλει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης στην Πάφο. Κάθε θετικό βήμα το επικροτούμε, κάθε πρόβλημα το αναδεικνύουμε.

 

Τα προβλήματα θα είναι πάντα μπροστά μας, όπως και η θέλησή μας να συμβάλουμε στην επίλυσή τους για να πάρουμε την Παιδεία στην Πάφο βήματα μπροστά. Αγωνιζόμαστε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα προάγει τις δεξιότητες, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την κριτική σκέψη και θα σέβεται την ευαίσθητη παιδική και εφηβική ηλικία!

 

Του Βαλεντίνου Φακοντή, βουλευτή ΑΚΕΛ, Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button