Πολιτική

Απέτυχε η Τουρκία για Γάζα

Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, ειδικότερα στην παρούσα φάση, στόχο έχει να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα, ανέφερε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχετικά με σχεδιασμό αποστολής βοήθειας στη Γάζα από την Τουρκία. Παρασκηνιακά, η Τουρκία επιχείρησε να αποτρέψει την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, προσερχόμενος σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας για προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, για το αν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για αποστολή βοήθειας στη Γάζα θα επηρεάσουν την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι «θα ήθελαν να δημιουργήσουν προβλήματα στη δική μας προσπάθεια». «Στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν τη δική μας προσπάθεια», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι, εκείνο που ξεχωρίζει την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι μετά από 17 χρόνια, έχει αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας για πλοία που φεύγουν από τον λιμένα της Λάρνακας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, ειδικότερα στην παρούσα φάση, στόχο έχει, γιατί γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει, να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα», είπε προσθέτοντας ότι «είναι συνήθης συμπεριφορά της Τουρκίας».

«Αυτοί που μιλούν με την Τουρκία και που έχουν σχέση με την Τουρκία, προβαίνουν και σε σχετικές ενέργειες για το συγκεκριμένο γεγονός», σημείωσε.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γάζα το δεύτερο πλοίο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι στο τελικό στάδιο και ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την επιχείρηση.

«Το σημαντικό που κρατώ αυτή την εβδομάδα ήταν η συνάντηση που είχα με τους αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού», είπε. Ανέφερε ότι του παρουσίασαν σχέδια και φωτογραφίες από την προσπάθεια τους για ανέγερση εκεί του προσωρινού λιμένα. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Μαΐου είπε, «αλλά με διαβεβαίωσαν, βλέποντας την πρόοδο των εργασιών ότι πριν το τέλος Μαΐου ενδεχομένως πριν την 15η Απριλίου να ολοκληρωθεί». Αυτό είναι κάτι που θα επιτρέπει την πιο εύκολη πρόσβαση στη Γάζα και κατ’ επέκταση την αποστολή περισσότερης βοήθειας, πρόσθεσε.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button