Κύπρος

Αν συνεχίσουμε να πειθαρχούμε θα ανακάμψουμε

Η πορεία των δεδομένων του Covid19 στην χώρα μας δείχνει μια σταθερότητα και μια ομαλότητα υπό την έννοια ότι δεν έχουμε σημαντικές αποκλίσεις μέσα από την χρονολογική σειρά των δεδομένων.

Εάν το μοντέλο των δεδομένων συνεχίσει να κινείται σε αυτούς τούς ρυθμούς τότε θα μπορούμε να πούμε ότι γρηγορότερα θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από αυτή την κακή κατάσταση.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε ανοδική τάση του ιού και επανάκαμψη του κύματος του κορωνοϊού γι αυτό τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν.

Όσο αφορά τις δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν σε Πάφο και Αραδίππου θα πρέπει να πούμε ότι είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια. Αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί πολλοί παράγοντες υπεισέρχονται στη δημιουργία σφαλμάτων κατά τη δειγματοληψία. Τα σφάλματα ξεκινούν από τον τρόπο καθορισμού του δείγματος, τον τρόπο επιλογής της δειγματοληψίας, τον τρόπο συλλογής του δείγματος αλλά και στην έλλειψη ξεκάθαρου σκοπού έρευνας.

Όταν έστω και ένα σφάλμα από τα προαναφερθέντα ισχύει μας οδηγεί σε μεροληψία που μπορεί να οδηγήσει προς μονόπλευρη κατεύθυνση. Έτσι από την υφή της η έρευνα είναι δύσκολο να οδηγήσει σε σωστά συμπεράσματα και ενδέχεται να συνταχθούν αποτελέσματα χωρίς να υποπέσουν στην αντίληψη μας.

Χρύσανθος Σαββίδης πρόεδρος Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button