Επικαιρότητα

Αντίδραση ΕΒΕ Πάφου για δρόμο Πάφου-Πόλης

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου παρακάθισε σε σύσκεψη στο εργοτάξιο της περιοχής Καλλέπειας, μετά από σχετική πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 στην παρουσία του Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων κου Λευτέρη Ελευθερίου. Ο κος Ελευθερίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, το ΕΒΕ Πάφου, τον Δήμαρχο Π. Χρυσοχούς και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους σχετικά με τις εξελίξεις και την πρόοδο του έργου.

Το έργο, ύψους 75εκ. ευρώ, βάση του αρχικού προγραμματισμού θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο κάτι το οποίο ωστόσο είναι ανέφικτο καθώς μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόλις το 30% του έργου. Επιπρόσθετα έχουμε ενημερωθεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενη θέματα που σχετίζονται με τις αυξήσεις των υλικών λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, την καθυστέρηση στη μετακίνηση των πυλώνων της ΑΗΚ, την έλλειψη ικανοποιητικών χώρων απόθεσης αδρανών υλικών, την ακαταλληλότητα των αδρανών υλικών κα.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων απορρίπτει την συντριπτική πλειοψηφία των απαιτήσεων του εργολάβου και παράλληλα διαβεβαιώνει ότι από την αρχή του έργου είναι σε καθημερινή επαφή με τους μηχανικούς της εταιρείας και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων και εμποδίων που εμφανίζονται. Ο εργολάβος έχει καταθέσει αίτημα για παράταση του χρόνου αποπεράτωσης του έργου για περίοδο 33 μηνών και το αίτημα ευρίσκεται ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων.

Με βάση και την πιο πάνω ενημέρωση, είναι φανερό ότι υπάρχουν σοβαρές οικονομικές και άλλες διεκδικήσεις από μέρους του εργολάβου και τεχνικά προβλήματα που οδηγούν το έργο σε αδιέξοδα. Ελπίζουμε να εξευρεθεί τρόπος σύντομης επίλυσης των διαφορών μεταξύ των μερών και να μην υπάρξουν άλλες δυσάρεστες εξελίξεις που θα παγοποιήσουν ή να καθυστερήσουν περεταίρω την κατασκευή του έργου.

Το ΕΒΕ Πάφου απευθύνει έκκληση προς την εκτελεστική εξουσία και δεί τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κο Αλέξη Βαφεάδη, όπως και στον εργολάβο να προσέλθουν με καλή θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για την επαρχία της Πάφου και ιδιαίτερα για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Πόλεως Χρυσοχούς και οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση η αναστολή των εργασιών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Γραφείο Τύπου ΕΒΕΠ

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button