Επικαιρότητα

Αναβολή για γραμμικό πάρκο Χρυσοχού

Με την νέα προγραμματική περίοδο θα εκτελεσθεί το γραμμικό πάρκο στον ποταμό Χρυσοχό, στο διαμέρισμα Πόλης. 

Το έργο έχει λάβει ήδη την συγκατάθεση της  Περιβαλλοντικής Αρχή όμως θα χρειαστούν και κονδύλια, κοντά στα δυο εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπορούν επι του παρόντος να διατεθούν από εθνικούς πόρους. Το θέμα συζήτησαν σήμερα η έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου με τον δήμαρχο Πόλεως Χρυσοχους Γιώτη Παπαχριστοφη. 

Το  γραμμικό πάρκο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί  κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Χρυσοχού εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πόλεως Χρυσοχού και των κοινοτήτων Χρυσοχού, Χόλη, Γουδί και Σκούλλη.

Σημειώνεται πως η ανάπτυξη εμπίπτει στην περιοχή του Δικτύου 
Natura 2000 , και αφορά την υλοποίηση του σχεδιασμού για την δημιουργία μονοπατιού μελέτης της φύσης κατά μήκος του ποταμού Χρυσοχού,  με αφετηρία την Κοινότητα Σκούλλη μέχρι την εκβολή του ποταμού, παρά τον κατασκηνωτικό χώρο στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς.

Ο σκοπός του  έργου είναι η ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής Σκούλλη, η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα των περιοχών του Δικτύου 
Natura 2000, η δυνατότητα επίσκεψης στην περιοχή, εντός προκαθορισμένου χώρου (μονοπάτι), ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τις ομορφιές της φύσης καθώς θα κινούνται κατά μήκος του ποταμού, να γνωρίσουν με προκαθορισμένα σημεία στάσης και αναψυχής την περιοχή και τα χαρακτηριστικά της, να μελετούν τη φύση και γενικά να μπορούν να απολαύσουν το περιβάλλον, με απώτερο στόχο την αναγνώριση των στοιχείων και αντικειμένων προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής.

Το μονοπάτι θα ξεκινά από την Κοινότητα Σκούλλη και θα τελειώνει σχεδόν στις εκβολές του ποταμού Χρυσοχού με συνολικό μήκος 11 χιλιόμετρα, περίπου, και πλάτος που θα κυμαίνεται από 1,20 – 1,50 μέτρα, όπου κυρίως θα ακολουθεί τους χωμάτινους γεωργικούς δρόμους.

Για την κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν μικρού μεγέθους μηχανήματα εκσκαφής σε σημεία που θα επιτρέπεται η πρόσβαση (όπου δεν θα υπάρχει νερό και βλάστηση). Στα σημεία του ποταμού με συνεχόμενη ροή περιλαμβανομένης της όχθης εκατέρωθεν και σημεία τα οποία απαντά άγρια βλάστηση-φυτοκοινωνίες τύπων φυσικών οικοστόπων (π.χ. πλατάνια, σκλήθρα, μέρικοι, ροδοδάφνες, ιτιές κ.α.) οι εργασίες θα γίνονται χειρωνακτικά (π.χ. κόψιμο καλαμιών με το χέρι).

Οι κυριότερες κατασκευαστικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν για τα προτεινόμενα έργα είναι:

· Προκατασκευαστικές εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.
· Χωματουργικά έργα, εκσκαφές (μικρής έκτασης).
· Κατασκευή σημείων στάσης -παγκάκια.
· Κατασκευή παιδικής χαράς, χώρων υγιεινής καθώς και μικρού περιπτέρου έκτασης 70 τ.μ., περίπου – από μπετόν, το οποίο βρίσκεται εκτός των περιοχών του Δικτύου 
Natura 2000.
· Κατασκευή ξύλινων πεζογέφυρων.
· Κατασκευή χώρων στάθμευσης.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button