Οικονομία

Ανέλαβε ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διορισμού του νέου Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ενεργώντας στα πλαίσια των Συνταγματικών μου αρμοδιοτήτων, προχώρησα στον διορισμό του κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Με τον διορισμό του κ. Ηροδότου πληρούται μία θέση κομβικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, η οποία κενώθηκε με τη λήξη της θητείας της τέως Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, την οποία δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμά για το έργο που έχει επιτελέσει σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο.

Κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ιδιαιτέρως μετά την ανάκαμψη από τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης, είναι η διατήρηση της θετικής αναπτυξιακής πορείας και η δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών, υπό συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Στόχος απόλυτα εφικτός, υπό βασικές όμως προϋποθέσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:

•          Τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας.

•          Τη βιώσιμη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

•          Την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

•          Τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος φιλικού για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, και,

•          Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω μεταρρυθμίσεων και την παροχή νέων φορολογικών, και όχι μόνο, κινήτρων.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του κράτους και υιοθέτησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, είτε αυτές αφορούν τον τομέα της δικαιοσύνης, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, της εκπαίδευσης και της έρευνας και καινοτομίας, στόχος μας δεν είναι άλλος παρά η ανταπόκριση στις δίκαιες απαιτήσεις των πολιτών για χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία, διαφάνεια και, πρωτίστως, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή καλείται να διαδραματίσει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η προώθηση της μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί βασική επιδίωξη για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, μέσα από διάφορα μέτρα, τόσο από πλευράς Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας όσο και από πλευράς των τραπεζών, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, έχει μειωθεί σημαντικά, αν και εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αποτελώντας σημαντική πρόκληση την οποία οφείλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα, μέσω μιας συνετής και αποτελεσματικής εποπτείας που πρέπει να ασκεί στα πιστωτικά ιδρύματα, έχει τη βασική αρμοδιότητα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας  ενεργώντας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πιο πάνω καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη πως το τραπεζικό σύστημα έχει καταφέρει να επανακτήσει τον ρόλο του ως χρηματοδότης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, με δραστικά μειωμένα επιτόκια, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομική παραγωγή.

Αγαπητέ κ. Ηροδότου, η απόφαση του διορισμού σας στη θέση την οποία σήμερα αναλαμβάνετε, βασίστηκε στην πλούσια ακαδημαϊκή σας κατάρτιση, την πολύπλευρη επιστημονική επάρκεια και την ευδόκιμο εμπειρία σας σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα στο εξωτερικό και στον τόπο μας, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας σας ως Εκτελεστικού Συμβούλου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

Οι ικανότητες, το ήθος και η ακεραιότητα σας αποτέλεσαν επίσης σημαντικά κριτήρια που προσμετρήθηκαν για την επιλογή σας στο αξίωμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλαμβάνοντας το ιδιαίτερα τιμητικό αυτό αξίωμα, ενός από τους κορυφαίους θεσμούς της χώρας, επιφορτίζεστε με μια τεράστια ευθύνη.

Υπό το πρίσμα αυτό, είμαι βέβαιος ότι, βασιζόμενος στην άριστη συνεργασία με τους λειτουργούς και το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτελέσετε τα νέα καθήκοντά σας με ζήλο, αφοσίωση και, πάνω από όλα, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα, αλλά και στους νόμους και κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Παράλληλα, θεωρώ αυτονόητο ότι μέσα από τη συνεργασία και συμμετοχή σας σε διάφορους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς θα συμβάλετε στην περαιτέρω αναβάθμιση του κύρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και στην οικονομία γενικότερα.

Πρέπει να θεωρείτε δεδομένη την με κάθε δυνατόν τρόπο τόσο δική μου στήριξη ως Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και των εμπλεκόμενων φορέων.

Σας συγχαίρω για άλλη μια φορά για τον διορισμό σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή σας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς την απερχόμενη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για την προσφορά της.

Από την πλευρά του ο κ. Ηροδότου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι «με πλήρη επίγνωση του σοβαρότατου φορτίου ευθυνών που αναλαμβάνω επιθυμώ να σας βεβαιώσω ότι θα καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις σε συνεργασία μαζί σας, την Κυβέρνηση σας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με όλους τους συναφείς Οργανισμούς, τεχνοκρατικούς και πολιτικούς, και με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους μαζί με το καθόλα άξιο προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας θα ενεργώ πάντοτε στα πλαίσια των νόμων, των κανονισμών και των διαδικασιών της Κεντρικής Τράπεζας  καθώς και της χρηστής διοίκησης ώστε το κύρος και η αξιοπρέπεια της να αναβαθμίζονται διαρκώς και να διατηρούνται πάντοτε σε υψηλά επίπεδα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τη συμμετοχή μας στα διάφορα σχετικά ευρωπαϊκά και διεθνή Σώματα, θα ήθελα να σας βεβαιώσω και πάλι ότι αυτή θα γίνεται κατόπιν ορθής και προσεκτικής προετοιμασίας, ώστε να πετυχαίνουμε έγκυρη και αξιοπρεπή εκπροσώπηση, κερδίζοντας έτσι την εκτίμηση των διεθνών και Ευρωπαίων εταίρων και συναδέλφων, αλλά και μια αξιοπρεπή θέση για τη χώρα μας στα εν λόγω Σώματα, με τις ανάλογες συνεργασίες.

Βασικό μέλημα σε όλες αυτές τις επαφές θα είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρας μας, καθώς και συνεισφοράς στη διαμόρφωση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης.

Θα ήθελα, επίσης, με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη για τη συνεργασία που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Τέλος, σκοπός και στόχος μου θα είναι να προσδίδω πάντοτε κύρος, αξία και τιμή στη θέση που με διορίσατε και όχι να αντλώ αυτά από τη θέση».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close