Επικαιρότητα

Ανάλγητο κράτος για οικογένεια στην Λετύμπου

Ο Κώστας Τύμβιος από την Αθηαίνου με ρίζες από την Λετύμπου, το χωριό της μητέρας του, βιώνει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη περιπέτεια, μεγαλύτερη και από τις κακουχίες που έζησε στην Ροδεσία, πριν την ανεξαρτησία της και πριν χάσει όλα όσα είχε δημιουργήσει εργαζόμενος σε μεταλλεία στην Αφρικανική ήπειρο.

Το στυγνό καθεστώς του Ρόμπερτ Μουγκαμπε με την πολιτική του και την οικονομική καταστροφή της χώρας ανάγκασε τους ξένους να φύγουν και να χάσουν όλα όσα είχαν δημιουργήσει δουλεύοντας σκληρά.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο αρχές της νέας χιλιετίας ο Κώστας Τύμβιος και η σύζυγος του προσπάθησαν για μια νέα αρχή ανεγείροντας κατοικία στο χωριό της μητέρας του στην Λετυμπου και οργανώνοντας μια μικρή επιχείρηση για συντήρηση των παραθεριστικών κατοικιών που είχαν αγοράσει  αλλοδαποί.  Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε λίγο μετα το 2008 συνέπεσε με τα προβλήματα υγείας που άρχισε να αντιμετωπίζει τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του.

Η  γυναίκα του Κώστα που υποφέρει από μια σπάνια πάθηση είναι καθηλωμένη και χρειάζεται η βοήθεια του ιδίου ακόμη και για να τραφεί. Χωρίς καθόλου εισόδημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πάσχοντας από πνευμοκονίαση υποστηρίζεται 24 ώρες το 24ωρο από συσκευή οξυγόνου.

Τόσο ο κ.Τυμβιος όσο και η σύζυγος του που ουσιαστικά δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους πέρασαν από ιατροσυμβούλιο που έκρινε ότι είναι ικανοί εν μέρη για εργασία. Αρνητικές ήταν και οι απαντήσεις που έλαβαν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα λόγο της κίνησης του λογαριασμού του την περίοδο που εργαζόταν έστω και αν δεν έχει καθόλου εισόδημα τα τέσσερα τελευταία χρόνια ενώ το χρέος για την κατοικία τους είναι  μεγάλο.

Κάτοικοι του χωριού Λετυμπου και το κοινοτικό συμβούλιο στηρίζουν τους δυο μεσήλικες.  Η Σοφία Κυριάκου κάλεσε την πολιτεία να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς που υποφέρουν καθημερινά. Πρόκειται για δυο ανάπηρους στην ουσία, ανέφερε, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και χρειάζονται την βοήθεια της πολιτείας. Η Σοφία Κυριάκου αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν η Κύπρος της ευημερίας και της ευμάρειας να έχει φτάσει σε αυτή την κατάντια κατά την έκφραση της.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close