Πάφος

Ακόμη πιο όμορφη η Πάφος

Ένα ακόμη ιστορικό κτήριο της Πάφου, η γνωστή και ως Νεοφύτειος Αστική Σχολή Πάφου, στην οποία στεγάζεται σήμερα το Ά Δημοτικό Σχολείο, φωταγωγήθηκε χθες βράδυ. 

 

Το τελευταίο διάστημα έγιναν εργασίες εξωραϊσμού της πρόσοψης του κτηρίου και της αυλής και το σχολείο φωταγωγήθηκε χθες βράδυ σε τελετή στην αυλή του ιστορικού σχολείου που βρίσκεται επι της λεωφόρου Νεόφυτου Νικολαΐδη, απέναντι από το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Τα  πρώτα χρόνια της λειτουργίας του σχολείου , ονομαζόταν Νεοφύτειος Αστική Σχολή και λειτουργούσε ως σχολείο θηλέων. Πήρε την ονομασία του από  το όνομα του ιδρυτή του και μεγάλου ευεργέτη της πόλης , Νεόφυτου Νικολαΐδη, του οποίου η προτομή βρίσκεται στην είσοδο του σχολείου.  

 

Ο Νεόφυτος Νικολαΐδης διετέλεσε μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου στην περίοδο της Αγγλοκρατίας και Δήμαρχος Πάφου από το 1907 ως το 1920. 

 

Το κτίριο του σχολείου, κτίσμα των αρχών του αιώνα   (1917), έχει κηρυχθεί διατηρητέο και δεν έχουν γίνει αλλαγές, με μόνη εξαίρεση την προσθήκη δύο νέων αιθουσών στην αυλή του σχολείου.  Σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο με έξι τάξεις. Γιόρτασε τα εκατό χρόνια λειτουργίας του τη σχολική χρονιά 2017 – 2018. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button