Επικαιρότητα

Ακυρώθηκε το διάταγμα της Μητρόπολης

Το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου ακύρωσε το διάταγμα δέσμευσης των χρημάτων στους λογαριασμούς του Δήμου στην Ελληνική Τράπεζα και καταδίκασε την Ιερά Μητρόπολη στα έξοδα. Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την τοπική αρχή ενώ δεν υπήρξε ακόμη αντίδραση από την εκκλησία. Υπενθυμίζεται ότι το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου στις αρχές του 2021 εξέδωσε απόφαση σε αγωγή της  Μητροπόλεως Πάφου επιδικάζοντας αποζημιώσεις οκτώ σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ για ουσιώδη μείωση της οικονομικής αξίας του Δημόσιου Κήπου.  Η μητρόπολη εξασφάλισε ακολούθως   διάταγμα  δικαστηρίου για κατάσχεση 8,000 ,000 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Πάφου για υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Τον Ιούνιο του 2010, η Ιερά Μητρόπολη Πάφου καταχώρισε αγωγή εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Δήμου Πάφου και του Υπουργικού Συμβουλίου, αξιώνοντας αποζημιώσεις €26.125.000 πλέον τόκους για μείωση της οικονομικής αξίας του κτήματός της, εντός του οποίου βρίσκεται ο «Δημόσιος Κήπος», λόγω αλλαγής της πολεοδομικής ζώνης του.

Το 2021 μετά  από ακροαματική διαδικασία, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου  αποφάσισε ότι η Δημοτική Επιτροπή με απόφαση της το 1981 ενέταξε το τεμάχιο του Δημοσίου Κήπου στη ζώνη Ζ1, μειώνοντας το συντελεστή δόμησης του από 160% σε 1% , με αποτέλεσμα να επέλθει ουσιώδης μείωση της οικονομικής αξίας του κτήματος.

Το Δικαστήριο, με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, καταδίκασε τον Δήμο Πάφου να πληρώσει ως αποζημίωση για την ουσιώδη μείωση της αξίας του κτήματος. Για την απόφαση αυτή τόσο  η τοπική αρχή, όσο και το κράτος,  έχουν  προσφύγει στο εφετείο.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button