Αθλητικά

Έρχονται στην Κύπρο για να πάρουν σύνταξη

Νέα έρευνα του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (CIES), κατέδειξε ότι το κυπριακό πρωτάθλημα παραμένει ένα από τα πιο γερασμένα της Ευρώπης, με μέσο όρο ηλικίας τα 27,41 χρόνια, σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ.
Σε ανακοίνωση του, ο ΠΑΣΠ αναφέρει ότι η έρευνα απέδειξε και πάλι την πρωτοκαθεδρία της Κύπρου στην εισαγωγή ξένων, στο υψηλό μέσο όρο ηλικίας, στην συχνότητα αλλαγής των ρόστερ και στη χαμηλή αξιοποίηση παικτών από τις ακαδημίες.

«Όπως συμβαίνει κάθε φορά που το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (CIES) δημοσιεύει την πιο πρόσφατη της έρευνα, «έτσι και τώρα, συνειδητοποιούμε την κακή εικόνα στην οποία βρίσκεται το κυπριακό ποδόσφαιρο, συγκρινόμενη με τα στοιχεία από τα άλλα 30 κορυφαία πρωταθλήματα της ηπείρου μας», προσθέτει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι η 49η μηνιαία έκθεση της CIES κυκλοφόρησε στις αρχές Νοεμβρίου 2019 και αναδεικνύει τα δεδομένα μέσα από την έρευνα της περιόδου της δεκαετίας 2009-2019, με δείγμα 11.692 ποδοσφαιριστών από 463 ομάδες.

«Η έρευνα απέδειξε και πάλι την πρωτοκαθεδρία της Κύπρου στην εισαγωγή ξένων, στο υψηλό μέσο όρο ηλικίας, στην συχνότητα αλλαγής των ρόστερ και στη χαμηλή αξιοποίηση παικτών από τις ακαδημίες. Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η πρώτη θέση του κυπριακού πρωταθλήματος στην εισαγωγή ξένων ποδοσφαιριστών. Το 66,8% των παικτών που εργοδοτούνται στις ομάδες της α΄ κατηγορίες είναι ξένοι. Ακολουθεί η Πορτογαλία με 63,6% και η Τουρκία με 62,4%, οι μοναδικές τρεις χώρες με ποσοστό πάνω από το 60%! Αντιθέτως, στη Σερβία το ποσοστό είναι μόλις στο 14,8%», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι από τους γηγενείς παίκτες που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα, ένα ποσοστό 14,2% είναι homegrown, δηλαδή προέρχονται από τις ακαδημίες των ομάδων στις οποίες αγωνίζονται.

«Πρόκειται για ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό, αλλά καλύτερο από την Τουρκία (8,7%) και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπως Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία αλλά και Πορτογαλία, Βέλγιο και Ρωσία, όπου οι ομάδες έχουν την οικονομική ευχέρεια να «αγοράσουν» παίκτες από μικρότερους συλλόγους της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά από το 2009, παρατηρήθηκε πανευρωπαϊκά αύξηση στους homegrown παίκτες, αλλά με πολύ μικρό ποσοστό (0,2%), με την Κύπρο να παρουσιάζει μια αύξηση 1,6%», σημειώνει.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button