Οικονομία

Έρχονται μέρες δύσκολες

«Σοβαρή ύφεση» αναμένει ότι θα βιώσει η κυπριακή οικονομία το 2020, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και στην Κύπρο.

«Οι προοπτικές της οικονομίας για το 2020 και μετά, έχουν επισκιαστεί δραματικά από τις αρνητικές εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού», τονίζει ο κ. Ηροδότου, σε εισαγωγικό του σημείωμα που περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση της ΚΤΚ για το 2019, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι  στις προβλέψεις της ΚΤΚ του Δεκεμβρίου 2019 είχε επισημανθεί ότι γενικότερα εξακολουθούσαν να υφίστανται καθοδικοί κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη μελλοντική της πορεία.

Προσθέτει ότι παράγοντες όπως οι εξωτερικές γεωπολιτικές εξελίξεις (Brexit, εμπορικές εντάσεις κ.ά.), και το υψηλό επίπεδο ιδιωτικού χρέους σε συνάρτηση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, συνεχίζουν να αποτελούν πιθανούς κινδύνους, όπως υπογραμμίζει, «που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα και μετά την πανδημία, αλλά σε έκδηλα ακόμη μεγαλύτερο βαθμό».

Τα βήματα προόδου που επιτεύχθηκαν κατά το 2019, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, «έδωσαν στήριξη στις γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης και της ΚΤΚ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας».

Αναφέρει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στοχεύουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων και του κόστους στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία και τονίζει πως «θα πρέπει και μετά την πάροδο της κρίσης, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια πλήρους εξυγίανσης της οικονομίας και του τραπεζικού της συστήματος».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close