Υγεία

Έρευνα για εμβολιασμούς

Τάση διχασμού της κοινωνίας έναντι του εμβολιασμού δείχνει έρευνα που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με συνεργάτη Οργανισμό την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και παρουσιάστηκε σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, με ευρήματα για τις στάσεις, τις γνώσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών.
 
Τη θέση ότι «είμαστε υπέρ του εμβολιασμού αλλά όχι εναντίον όσων δεν εμβολιάζονται» εξέφρασε ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής (ΣΕΕ) Κωνσταντίνος Τσιούτης, με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα να δηλώνει ότι τα ευρήματα θα τύχουν στο προσεχές μέλλον αξιοποίησης για την επικοινωνιακή πολιτική για τον εμβολιασμό. Το Μέλος της ΣΕΕ για τον κορωνοϊό Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς είπε ότι θα ακολουθήσει νέα έρευνα για τους post Covid ή μετά Covid ασθενείς. Είπε επίσης ότι διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός πλειοψηφικού ρεύματος αποδοχής του εμβολιασμού. Ο Χρήστος Πέτρου, ανέφερε ότι η πανδημία θα αργήσει να τελειώσει.

 
Τα ευρήματα της έρευνας

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε ο Επιστημονικός υπεύθυνος, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέλος της ΣΕΕ. Η επιστημονική ομάδα αποτελείτο από τους Κωνσταντίνο Τσιούτη, Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και επικεφαλής της ΣΕΕ και Χρήστο Πέτρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας.
 
Η έρευνα διενεργήθηκε τον Αύγουστο του 2021 με δείγμα 2.038 άτομα, με την μέθοδο της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και σε αυτό συμπεριλήφθηκε ίσος αριθμός αντρών και γυναικών, ηλικίας 18 ετών και άνω. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε παγκύπρια κλίμακα και καλύπτοντας τόσο αστικές όσο και αγροτικές περιοχές.   

 
Ο κ. Φελλάς είπε ότι αν και η αισθητή πλειοψηφία (39%) των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν χωρίς κανένα πρόβλημα τους διαφωνούντες προς τη δική τους άποψη, καθώς θεωρούν πως είναι ανθρώπινο δικαίωμα του καθενός να πράττει όπως ο ίδιος πιστεύει καλύτερα για τον εαυτό του, ένα ποσοστό της τάξης του 22% (σχεδόν ο ένας στους τέσσερις) δηλώνει ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που πράττουν το αντίθετο και ένα 6% ότι δεν τους περιλαμβάνει καν στον κοινωνικό του κύκλο.
 
Το γενικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα, δήλωσε ο κ. Φελλάς, είναι πως, μπορεί στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες να έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται φόβοι, κάποιοι εκ των οποίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως βάσιμοι, αλλά και φόβοι που έχουν ως σημείο αφετηρίας το φαινόμενο της συνωμοσιολογίας, την παραφιλολογία και την παραπληροφόρηση.   
 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button