Επικαιρότητα

Έξυπνα φωτιστικά και πυλώνες για δήμο Πάφου

Μισό εκατομμύριο ευρώ θα εξοικονομεί ετήσια ο δήμος Πάφου από την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED. Ο δήμος τοποθετεί έξυπνο φωτισμό στα δημοτικά όρια  αλλά και 56  έξυπνους πυλώνες  σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Το πρωί υπεγράφησαν τα σχετικά συμβόλαια ανάμεσα στο δήμο Πάφου και την ΑΗΚ στο δημοτικό μέγαρο Πάφου.  Μιλώντας κατά την τελετή ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος  επεσήμανε ότι η επένδυση ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Το επόμενο διάστημα, και σε διάστημα ενός χρόνου θα αντικατασταθούν στα δημοτικά όρια Πάφου επτά χιλιάδες φωτιστικά με φωτιστικά χαμηλής κατανάλωσης τα οποία θα διαχειρίζεται ειδικό λογισμικό  με βάση το οποίο ανάλογα με την ώρα θα αυξομειώνεται η ένταση του φωτός.

Με την έξυπνη διαχείριση και τα φωτιστικά  τύπου LED η τοπική αρχή θα εξοικονομεί κοντά στο μισό εκατομμύριο ετησίως, σημείωσε ο κ. Φαίδωνος.

Στην σύμβαση αυτή, συνέχισε ο δήμαρχος Πάφου, έχει συμπεριληφθεί και η εγκατάσταση 56 έξυπνων πυλώνων στους οποίους θα τοποθετηθούν κάμερες , οθόνες στις οποίες θα γίνονται ανακοινώσεις για περιβαλλοντικά στοιχεία της πόλης, διαθέσιμους χώρους στάθμευσης αλλά και οτιδήποτε άλλο.

Η Πάφος μεταβαίνει στην πράξη, είπε ο Φαίδωνας Φαίδωνος στην εποχή της ψηφιοποιήσης  και της έξυπνης πόλης, σημειώνοντας ότι για να πιστοποιηθεί και επίσημα ως έξυπνη πόλη θα πρέπει να εκτελέσει 28 παρόμοια προγράμματα.

Ήδη, κατέληξε, έχουν εκτελεσθεί τα έξι από αυτά και απομένουν άλλα 22 που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα επόμενα δυο χρόνια.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της  ΑΗΚ Μιχάλης Κομοδρόμος ευχαρίστησε τον δήμο Πάφου για την ανάθεση του έργου αυτού που θα συμβάλει όπως είπε στην ριζική αναβάθμιση του φωτισμού της πόλης και θα αλλάξει την νυκτερινή εικόνα της πόλης.

Ο κ.Κομοδρομος είπε ότι για πρώτη φορά ένας δήμος της Κύπρου επιχειρεί να εγκαταστήσει υποδομές έξυπνης πόλης τονίζοντας ότι αποτελεί πρόκληση για την ΑΗΚ.

Στην ΑΗΚ θεωρούν, κατέληξε, την εξοικονόμηση ενέργειας ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button