Πάφος

Έκθεση Γεωργίας Παπίρη Λαμπριανίδου

Το Ladies Circle 5 Pafos, διοργανώνει την Τετάρτη 10 Απριλίου, μαζί με την φιλανθρωπική της Τόμπολα και έκθεση της ζωγράφου Γεωργίας Παπίρη Λαμπριανίδου, στο ξενοδοχείο Aliathon στις 16:30.  Ο Σέργης Χατζηαδάμος μιλά για την έκθεση που θα παρουσιασθεί.  «Στο πάντα εξελισσόμενο κόσμο της τέχνης, όπου η πρωτοπορία συχνά επισκιάζει το παραδοσιακό, είναι τόσο αναζωογονητικό όσο και απαραίτητο να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τις ρίζες που έχουν συντηρήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα μέσα από τις εποχές. Με μεγάλη χαρά και αίσθηση βαθιάς ευθύνης παρουσιάζουμε τις “Μνήμες”, μια καθοριστική έκθεση της Γεωργίας Παπίρη Λαμπριανίδου. Γεννημένη στο γραφικό τοπίο της Κάτω Πάφου στην Κύπρο το 1953, η πορεία της Γεωργίας είναι τόσο συναρπαστική όσο και η τέχνη που παράγει. Μεγαλωμένη μέσα στη ζωή του εστιατορίου του πατέρα της, “Pelican” στο λιμάνι, η παιδική της ηλικία ήταν περιτριγυρισμένη από τον πολιτισμό και την πολιτιστική ζωή της Κάτω Πάφου—μια βάση που θα επηρέαζε βαθιά τις καλλιτεχνικές τις προσπάθειες.

Παρά την απουσία τυπικής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, το εγγενές ταλέντο και το πάθος της Γεωργίας για τη ζωγραφική, την ώθησαν στον χώρο της τέχνης—μια απόδειξη ότι η αληθινή τέχνη δεν απαιτεί επιβεβαίωση παρά μόνο την θέληση και το όραμα του δημιουργού. Οι αυτοδίδακτοι καλλιτέχνες, όπως η Γεωργία, είναι οι φορείς της αυθεντικότητας και της πρωτοτυπίας σε έναν χώρο που πολύ συχνά προτιμά τη “συμμόρφωση” έναντι της ατομικότητας. Ακόμη μας υπενθυμίζουν ότι η τέχνη, στην πιο καθαρή της μορφή, είναι μια έκφραση της ψυχής, ανεξάρτητη από τους περιορισμούς της τεχνικής ή της παράδοσης.

Η Λαογραφική τέχνη, το είδος που η Γεωργία αντιπροσωπεύει τόσο αριστοτεχνικά, είναι ένας ζωντανός ιστός ιστοριών, παραδόσεων και πολιτισμών που έχουν μεταδοθεί μέσω γενεών. Είναι ένα είδος που υπερβαίνει την απλή αισθητική έλξη, λειτουργώντας ως αγωγός για τη συλλογική μνήμη και την πολιτιστική ταυτότητα. Μέσα από την έκθεση “Μνήμες”, η Γεωργία όχι μόνο παρουσιάζει το εξαιρετικό της ταλέντο αλλά και ενσαρκώνει την ουσία της τέχνης του λαϊκού πολιτισμού. Τα έργα της είναι μια πύλη σε έναν κόσμο όπου κάθε χρώμα, κάθε πινελιά, και κάθε καμβάς αφηγείται μια ιστορία—ένα κομμάτι του χρόνου, μια ηχώ του παρελθόντος.

Οι ζωγραφιές της Γεωργίας χαρακτηρίζονται από τις ζωηρές τους χρωματικές συνθέσεις και τις μικρές τους διαστάσεις, μια σκόπιμη επιλογή που της επιτρέπει να συμπυκνώσει πολυάριθμες περαστικές στιγμές χαράς, νοσταλγίας και ηρεμίας. Δεν είναι απλώς ζωγραφιές· είναι παράθυρα σε μια ψυχή, σε μια ζωή που έχει ζησεί με ένταση και αντανακλάται με μια τρυφερή λαχτάρα. Τα σημεία αναφοράς της Κάτω Πάφου και γενικότερα της Πάφου, αθάνατα μέσα στην τέχνη της, στέκονται ως σιωπηλοί μάρτυρες της αδυσώπητης πορείας του χρόνου, υπενθυμίζοντάς μας την ομορφιά στην εφήμερη ύπαρξη.

Αυτή η έκθεση είναι περισσότερο από μια απλή παρουσίαση τέχνης· είναι μια ειλικρινής προσφορά στην κοινότητα. Καθιστώντας τα έργα προσιτά, η Γεωργία επεκτείνει μια πρόσκληση σε όλους μας να συμμετάσχουμε σε αυτήν τη συλλογική μνήμη, να αποκτήσουμε ένα κομμάτι ενός κόσμου που, ενώ δεν υπάρχει πια φυσικά, ζει μέσω των ζωγραφιών της. Επιπλέον, το σύνολο των εσόδων από τις “Μνήμες” θα δωριστεί για για αγορά εξοπλισμού για καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας στο Κέντρο Ανακούφιστικής Φροντίδας Αρχάγγελος Μιχαήλ ΠΑΣΥΚΑΦ, διασφαλίζοντας ότι αυτή η έκθεση θα έχει μια μακροχρόνια επίδραση πολύ πέρα από τα όρια της γκαλερί.

Καθώς συγκεντρωνόμαστε για να γιορτάσουμε τα εγκαίνια των “Μνημών”, ας μην παρατηρούμε απλώς την τέχνη αλλά ας βυθιστούμε στον πλούτο της ζωής και του πολιτισμού που αντιπροσωπεύει. Η Γεωργία Παπίρη Λαμπριανίδου, μέσα από την αφοσίωση και τη γενναιοδωρία της, μας προσφέρει μια ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τις δικές μας μνήμες και, κάνοντας το, να συμβάλουμε στην διατήρησή τους.»

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button