Πολιτική

Άνετα ο Χριστοδουλίδης

Σταθερά πρώτος με σημαντική διαφορά από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη παραμένει σύμφωνα με την πέμπτη κατά σειρά δημοσκόπηση της εταιρείας RAI για λογαριασμό του Alpha για τις Προεδρικές εκλογές του 2023, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης. Την ίδια στιγμή παρά την αύξηση των ποσοστών τους σε σχέση με την δημοσκόπηση Οκτωβρίου, Αβέρωφ και Μαυρογιάννης δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την είσοδο τους στον β’ γύρο, ενώ μείωση καταγράφεται στο ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Ταυτότητα έρευνας 

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 14-18 Νοεμβρίου 2022 με δείγμα 1004 επιτυχημένων συνεντεύξεων ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν στο 36,71%. Το ποσοστό του στατιστικού λάθους ανέρχεται σε +-3%.  

Πρόθεση ψήφου 

 

Στην ερώτηση τι θα ψηφίζατε αν είχαμε προεδρικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωσε ποσοστό 34%, έχοντας μία μονάδα μείωση σε σχέση με την δημοσκόπηση Οκτωβρίου. Ακολουθούν ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 16,6% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 16,5%. Οι δυο τους έχουν αύξηση περίπου δύο μονάδων σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ωστόσο η διαφορά αυτή καταδεικνύει πως η είσοδος στον β’ γύρο ανάμεσα στους δυο τους θα είναι ντέρμπι για γερά νεύρα.  

Ακολουθούν οι Αχιλλέας Δημητριάδης με 5,3%, Χρίστος Χρίστου με 4,1%, Γιώργος Κολοκασίδης με 2,8%, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 1%, Αλέξιος Σαββίδης με 0,5%, Χαράλαμπος Αριστοτέλους με 0,4%, Μάριος Ηλιάδης με 0,2%, Ντε Πέτρο Τσελεστίνα 0,1%, 1,1% θα ρίξει Λευκό/Άκυρο ενώ 10,2% δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι. Ποσοστό 3,6% δεν απάντησαν.  

Σενάρια Β’ γύρου 

 

Σε περίπτωση που συναντηθούν στον β’ γύρο, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου τότε ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ θα κέρδισε με ποσοστό 40,6% έναντι 30,8% του συναγερμικού υποψηφίου. Λευκό θα έριχνε το 10,2% των ψηφοφόρων, 10,9% απαντά πως δεν θα πήγαινε στις κάλπες, 6,6% αναποφάσιστοι και 1% δεν απάντησαν.  

Σε περίπτωση που ο κ. Μαυρογιάννης βρισκόταν στον β’ γύρο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο δεύτερος θα κέρδιζε με ποσοστό 55% έναντι 28%. Λευκό θα έριχνε το 4,1%, ενώ δεν θα ψήφιζε το 5,5%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 6,4% και δεν απάντησε ποσοστό 1%.  

Τέλος σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρώτος θα τον κέρδιζε με ποσοστό 52,6% έναντι 24,2%. Λευκό θα έριχνε το 6,4%, δεν θα ψήφιζε το 8%, αναποφάσιστοι δηλώνουν 7,8% ενώ δεν απάντησε το 1%.  

Παράσταση νίκης 2ου γύρου εκλογών 

 

Στην ερώτηση ανεξαρτήτως από το ποιον θα ψηφίσετε, ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει ποσοστό 58%, έναντι 16% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 7% του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ απάντησε ποσοστό 19%.  

Συγκριτικά με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της RAI, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ανοδική πορεία στην παράσταση νίκης, αρχίζοντας από το 36% τον Ιούνιο για να καταλήξει στο 58% τον Νοέμβριο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζει πτωτική πορεία σε αυτή τη διαδρομή, αρχίζοντας από το 29% τον Ιούνιο για να καταλήξει στο 16% τον Νοέμβριο, ενώ σταθερά σε χαμηλά ποσοστά κινήθηκε διαχρονικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.  

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button