Επικαιρότητα

Άλλη μια διάκριση για την Ξένια Λοιζίδου

Η Κυπριακή εταιρεία συμβούλων ερευνητών ISOTECH Ltd, με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κύπρου, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα BeMed (BeyondPlasticMediterranean)με το βραβείο BeMed  2020, για τη δράση «Κρουαζιερόπλοια κατά της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο».

Το Ίδρυμα BeMed υποστηρίζεται από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό και βραβεύει κάθε χρόνο τις καλύτερες δράσεις ή προτάσεις για δράση που στοχεύουν στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης της Μεσογείου. Επιστημονικός υπεύθυνος για την υλοποίηση της δράσης είναι η ακτομηχανικός Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, Διευθύντρια της ISOTECHltd Σύμβουλοι- Ερευνητές Περιβάλλοντος. Στην αιτιολόγηση της βράβευσης «Κρουαζιερόπλοια κατά της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο». αναφέρεται ότι πρόκειται για «καινοτόμο και σημαντική πρωτοβουλία για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου».

Η δράση στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και κατ’ επέκταση των συνεπειών της στην δημόσια υγεία, το θαλάσσιο περιβάλλον και τον παράκτιο τουρισμό, με στοχευμένες δράσεις στον τουρισμό κρουαζιέρας και τα κρουαζιερόπλοια. Όπως αναφέρεται, η δράση έχει σχεδιαστεί με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κύπρου, έτσι ώστε να εμπλακεί ολόκληρη η αλυσίδα λήψης αποφάσεων σχετικά με την κρουαζιέρα, π.χ.πλοιοκτήτες, διαχειριστές πλοίων και πληρώματος, υπεύθυνοι των λιμενικών εγκαταστάσεων υποδοχής, ακόμη και επιβάτες.

Με την ανάπτυξη τεκμηριωμένων και συμμετοχικών λύσεων,η δράση στοχεύει στην εφαρμογή καλών πρακτικών που θα ελαχιστοποιούν τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης και θα βελτιώσουν τις μεθόδους διαχείρισης τους, για μια Μεσόγειο με λιγότερα πλαστικά σκουπίδια!  Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κα Νατάσα Πηλείδου σημειώνει πως η ρύπανση της Μεσογείου από πλαστικά έχει καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα και επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία, αλλά και τους τομείς της ναυτιλίας, της αλιείας και του τουρισμού, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την ευημερία των χωρών της Μεσογείου.

Ο  συνολικός αριθμός επιβατών κρουαζιέρων που επισκέφθηκαν τα λιμάνια της Μεσογείου το 2017 έφτασε τα 25.9 εκατομμύρια, ενώ τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση του αριθμού αυτού για το 2018, καθώς υπολογίζεται πως έχει φτάσει τα 28 εκατομμύρια.

Καθώς αυξάνεται η εισροή επιβατών, αυξάνεται παράλληλα ο αριθμός των κρουαζιέρων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των απορριμμάτων που παράγουν τα κρουαζιερόπλοια, επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον. Ο πιο κοινός τύπος απορριμμάτων που συλλέγεται ετησίως από τα πλοία, είναι τα πλαστικά, κατατάσσοντας τα έτσι, στην κορυφή των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button