Επικαιρότητα

Άδεια τα φράγματα

Κάτω από το 10% της συνολικής τους χωρητικότητας είναι τα φράγματα της Κύπρου.

Αν και βρισκόμαστε προς το τέλος του δευτέρου μήνα του νέου υδρολογικού έτους που ξεκίνησε τον Οκτώβριο οι ροές νερού στα φράγματα είναι σχεδόν μηδαμινές. Η ανομβρία των δυο τελευταίων χρόνων έχει αδειάσει τους υδατοφράκτες και αν δεν αλλάξει η κατάσταση γρήγορα θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες στο να καλυφθούν οι ανάγκες στους διάφορους τομείς της γεωργίας.

Ολόκληρο τον Οκτώβριο η συνολική ροή νερού σε όλους τους υδατοφράκτες ήταν μικρότερη από ένα εκατομμύριο, μόλις 858 χιλιάδες κυβικά μέτρα ενώ για τον Νοέμβριο μέχρι και χθες είχαν συγκεντρωθεί μόλις 375 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Λειτουργός του τμήματος υδάτων υπέδειξε πάντως ότι ακόμη και στις καλές χρονιές κατά τους δυο αυτούς μήνες δεν υπάρχει σημαντική ροή νερού στα φράγματα αφού η γη είναι διψασμένη κατά την έκφραση του.

Τα μεγάλα φράγματα της Κύπρου έχουν σχεδόν αδειάσει. Στον Κουρρη που είναι ο μεγαλύτερος της Κύπρου συνολικής χωρητικότητας 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού υπάρχουν σήμερα μόλις 8 εκατομμύρια που αποτελούν το 7% της χωρητικότητας του. Στον ασπροκρεμνο χωρητικότητας 52 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού υπάρχουν επίσης μόνο 8 εκατομμύρια που λόγο μεγέθους αποτελούν το 15% της πληρότητας του.

Συνολικά σε όλα τα φράγματα της Κύπρου υπάρχουν συγκεντρωμένα μόλις 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τα 290 και πλέον εκατομμύρια που είναι η  χωρητικότητα όλων των φραγμάτων.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close